Stabilisatiefase na afvallen

Na het afvallen is het van belang een stabilisatiefase in acht te nemen. Tijdens het afvallen neem je namelijk te weinig calorieën tot je, waardoor je minder binnen krijgt dan je gebruikt. Hierdoor verlies je gewicht. Eén van de bijeffecten is echter dat je metabolisme daalt: je lichaam verbruikt minder energie en gaat op de ‘spaarstand’. Wanneer je na de periode van afvallen dan weer iets meer gaat eten om op gewicht te blijven en niet nog verder af te vallen, zul je snel aankomen, omdat je lichaam gewend is om weinig calorieën binnen te krijgen. Hierdoor ontstaat het jojo-effect.

Na een periode van afvallen is het inbouwen van een stabilisatiefase dan ook erg belangrijk. Dit is een fase waarin je probeert op je gewenste gewicht te blijven en het jojo-effect te voorkomen. Een lichaam heeft een soort geheugen, waarin het gewicht vastgelegd staat. Wanneer iemand 10 kilo is afgevallen, zal het lichaam zich herinneren dat het de afgelopen jaren 10 kilo zwaarder woog. Hierdoor wil het lichaam terug naar het oude gewicht. Dit geheugen is ongeveer 1 jaar, maar kan tot 2 jaar aanhouden, die tijd moet je overbruggen met een stabilisatiefase.



In deze stabilisatiefase gaat het erom dat je na het afvallen (wat een periode is van onevenwichtige voeding, want je eet immers te weinig) op gewicht wilt blijven, door het eten van evenwichtige voeding. Houdt daarom de periode van afvallen zo kort mogelijk en probeer daarna zo lang mogelijk op je ideaal gewicht te blijven; het zal steeds makkelijker gaan, omdat je lichaam went aan het nieuwe gewicht. Een diëtiste kan hierbij helpen en dit valt ook zeker aan te bevelen wanneer je blijvend resultaat wilt zien.