Crashdiëten werken niet!

Met crashdiëten kun je in korte tijd afvallen, echter in de meeste gevallen blijven de kilo´s er niet af. Afvallers zijn tijdelijk zo streng met hun voeding bezig, dat ze deze nieuwe lifestyle onmogelijk langere tijd vol kunnen houden. Dit is nu juist het probleem, omdat het bij het afvallen erom gaat aan nieuwe eetgewoontes te wennen waardoor het gewicht stabiel en gezond wordt.

Natuurlijk kunnen crashdiëten wel degelijk werken. De enige echte voorwaarde is in feite dat je je lifestyle volledig aanpast. En daar schuilt nu juist het probleem: Dat is niet zo makkelijk als het misschien lijkt! Na een crashdieet vallen de meeste mensen gewoon weer terug in hun oude patroon, terwijl ze dan juist gezonder zouden moeten gaan eten en meer moeten gaan bewegen. Het diëten is maar voor korte tijd en is erg ongezond voor je lichaam, daarna moet je jezelf een gezonde levensstijl aanmeten om op een gezonde manier op gewicht te kunnen blijven.

Het zou bijvoorbeeld beter zijn om niet te streng te diëten, maar voor een iets soepelere aanpak te kiezen. Een crashdieet is dermate streng dat de mensen die het volgen zich tijdens het dieet niet goed voelen en eerder geneigd zijn om alsnog een foutje te maken. Dit resulteert meestal in een vreetbui, waardoor men eigenlijk allen maar dikker wordt in plaats van afslankt. Bovendien vertraagt je stofwisseling door het diëten (zoals al beschreven is in het artikel Waarom afvallen steeds langzamer gaat), hierdoor kom je ontzettend snel weer aan op het moment dat je weer normaal gaat eten: dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.