Waarom afvallen steeds langzamer gaat

Afvallen is een langdurig proces en dat valt vaak tegen. Iemand die gaat sporten ziet meestal wel redelijk snel resultaat, maar na een paar weken gaan de kilo’s er steeds langzamer af en de laatste kilootjes richting streefgewicht zijn er maar moeilijk af te krijgen. Vergelijk het maar met het plaatje hiernaast: in het begin loopt de lijn stijl naar beneden en ‘vliegen’ de kilo’s eraf, maar na verloop van tijd vlakt de lijn af en gaat het afvallen minder snel.

Dit werkt demotiverend en héél veel mensen haken hierdoor af, terwijl ze zo goed op weg waren. Jammer en vooral ook dom, want bedenk wel dat je je overgewicht ook niet in een paar weken opgebouwd hebt! Aangezien je hier jaren over gedaan hebt, mag je niet verwachten in een paar weken op je streefgewicht te zitten! Dit mag best iets langer duren (en het is beter ook, want je zult hierdoor meer blijvend resultaat boeken en voorkomt het jojo-effect).

Waarom gaat afvallen steeds langzamer?
Er zijn een aantal redenen waarom afvallen steeds langzamer gaat naarmate je een tijd bezig bent met diëten en sporten.
  • In het begin gaat afvallen vooral snel, doordat je veel vocht verliest. Je lichaam schakelt over op opgeslagen eiwitten en koolhydraten als je gaat lijnen, omdat je voedsel te weinig calorieën bevat. Hierbij komt ook vocht vrij, waardoor de kilo’s er in het begin relatief snel af gaan. Als de opgeslagen eiwitten en koolhydraten op zijn, zul je qua gewicht minder snel afvallen, omdat ook het vrijkomen van vocht stopt. Echter, nu kan het echte afvallen beginnen: want je wilt niet alleen vocht verliezen maar vooral vet, en dat is wat nu verbrandt gaat worden!
  • De opgeslagen eiwitten en koolhydraten die in het begin van een dieetperiode door het lichaam worden gebruikt, worden ook onttrokken aan spieren. Daarom wordt de spiermassa in het begin vaak kleiner, wat leidt tot gewichtsverlies. Als je alweer een tijdje aan het sporten bent, zul je echter juist spiermassa opbouwen, waardoor je gewicht zelfs kan toenemen (spieren zijn zwaarder dan vet)!! Daarom moet je niet alleen naar het getal op de weegschaal kijken, maar vooral ook in de spiegel.
  • Een zwaar lijf verbrand meer calorieën, dan een lichter lichaam. Met andere woorden: als je aan het afvallen bent, zul je steeds minder energie nodig hebben. Blijf je dan dus evenveel eten, dan gaat het afvallen langzamer.
  • Streng en gedisciplineerd diëten is goed, maar overdrijf het niet. Wanneer je gedurende enige tijd veel te weinig eet (meer dan 500 calorieën per dag te weinig), zal je lichaam vanzelf op de natuurlijke overlevingsstand overgaan. In deze ‘spaarstand’ is je lichaam extra zuinig met energie, waardoor je minder snel afvalt. Het is dus belangrijk te zorgen dat je lichaam niet in deze spaarstand terecht komt! Doe dat door minimaal één dag in de week wel voldoende calorieën binnen te krijgen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het zal je helpen sneller en gezonder af te vallen!