Waarom kan mijn buurman wel alles eten en ik niet?

Veel mensen vragen zich af waarom zij niet alles kunnen eten zonder aan te komen en hun buurman, vriend of vriendin wel. Hier het antwoord:

De wetenschap stelt dat er mensen zijn die minder snel aankomen dan anderen en die dus veel meer kunnen eten dan anderen, zonder aan te komen. Een goede verklaring heeft men hier echter niet voor, aangezien men er vanuit gaat dat overgewicht wel gezondheidsrisico’s heeft, maar slank zijn niet (tot in zekere mate natuurlijk). Daarom wordt op dit gebied niet veel onderzoek gedaan. Er zijn ook mensen die sneller aankomen dan het gemiddelde. Men ziet vaak in een familie meerdere mensen met overgewicht, of juist meerdere mensen die mager zijn.

Het is erg aannemelijk dat verschillende factoren van belang zijn bij het wel of niet snel aankomen door veel te eten: erfelijke eigenschappen (bijvoorbeeld met betrekking tot de snelheid waarmee voedsel verbrand wordt), de afmeting van de maag, de algemene lichaamsbouw, smaak voorkeuren, de werking van de schildklier, stoffen in de hersenen die prikkelen tot behoefte aan voedsel (sommige mensen worden bijvoorbeeld dikker doordat zij een aandoening hebben aan de hypofyse, enzovoorts. Tot slot kan ook depressiviteit leiden tot overmatig eten, maar ook tot verminderde eetlust.