Weinig slaap maakt dikker

In diverse media viel vandaag (27-08-09) een dergelijk bericht te lezen: “MAASTRICHT - Pubers die te weinig slapen, worden dikker dan hun leeftijdgenoten die een goede nachtrust hebben. Weinig slaap kan uiteindelijk leiden tot ernstig overgewicht.” (Nu.nl)

Verder viel te lezen dat jongeren met een dikke vader of een moeder met vreetbuien een hoger risico lopen op overgewicht. En dat stress kan leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. Dit bleek uit een onderzoek van promovendus Femke Rutters aan de Universiteit Maastricht, waarbij een groep jongeren tot 17 jaar onderzocht werd op de ontwikkeling van hun lichaamsgewicht.

Tot zover niets nieuws…Maar het volgende viel mij op:

”Anders dan tot nu toe aangenomen ontstaat overgewicht vooral bij mensen die zich regelmatig te buiten gaan aan overeten en die gevoelig zijn voor chronische stress.”
Ik vraag me hierbij toch af wat de aanname dan eerst was.. Dat mensen met een gezond eetpatroon meer kans hebben op overgewicht?!?! Lijkt me niet..

Al met al komt het op het volgende neer: Door stress gaan mensen meer eten en krijgen vreetbuien, waardoor ze dikker worden. Om deze reden willen ze gaan lijnen en raken nog meer gestrest, waardoor ze juist nog meer vreetbuien krijgen en nog dikker worden. Rutters spreekt van een vicieuze cirkel, waar moeilijk uit te komen is. Mijns inziens is er echter één simpele oplossing, die al af te leiden valt uit hetzelfde onderzoek: Ga meer slapen en val af!