Gevaarlijk: bruiden volgen massaal dieet van sondevoeding


Steeds meer toekomstige bruidjes stoppen de dagen voor hun huwelijk met eten en nemen enkel nog noodzakelijke voedingsstoffen via een sonde op. Zo willen ze snel nog wat kilo's kwijtspelen om in hun trouwjurk te passen. Amerikaanse artsen waarschuwen echter voor de gezondheidsrisico's van deze nieuwste dieettrend.



Bij het K-E dieet houdt een dokter in de gaten terwijl je dagenlang overleeft op 800 calorieën. De voeding komt via een buisje in de neus rechtstreeks in de maag terecht. Dit zorgt ervoor dat je constant druppelsgewijs voorzien wordt van een mengeling van proteïne en vet gemengd met water. De uitvinders beloven dat je na tien dagen 9 kilo slanker bent.


Nadelen
Het zakje met de oplossing lijkt op een handtas. Veel dames kiezen voor dit radicale afslankingsmiddel omdat je niet in het ziekenhuis moet opgenomen worden, je kunt je dagdagelijkse activiteiten blijven voortzetten. Er zijn wel wat bijwerkingen als een slechte adem en constipatie. Nog een ander nadeel is de hoge kostprijs van 1.145 euro voor een kuur van tien dagen.


Starende blikken
Daarnaast hebt je ook heel wat karakter nodig, want de mensen op straat vragen wat er met je aan de hand is. Veel experts waarschuwen echter dat het slecht is om op zo een korte tijd zoveel gewicht te verliezen. Daarnaast is de kans ook groot dat de kilo's er snel weer bijkomen. De Amerikaanse Jessica Schnaider volgde het dieet. Ze verloor 4,5 kilo in 8 dagen en het dieet was zo succesvol dat ze zelfs enkele dagen vroeger ermee stopte. Jessica: "Mensen dachten dat ik zou sterven, ik ging mijn dochtertje ook niet oppikken aan school, omdat haar klasgenootjes schrik zouden krijgen."


Streven naar perfectie
Professor Oliver R. Di Pietro biedt deze behandeling aan in zijn kliniek. "Ik wilde het eerst niet aanraden voor mensen die slechts enkele kilo's willen kwijtspelen, maar nu laat ik het iedereen doen die het wil. Mensen willen tegenwoordig nu eenmaal perfect zijn." Een andere dokter Scott Shikora redeneert: "Het maakt niet uit hoe je afvalt: of dat nu met sondevoeding, een rietje of een strikt dieet is. Alles werkt, zolang je maar minder calorieën opneemt."