Waarom je ook na het afslanken 'dik' blijft


Na maanden calorieën tellen en zwoegen in de fitness is het eindelijk zover: je hebt je streefgewicht bereikt. En toch zou al die moeite wel eens voor niets kunnen zijn. Want hoeveel kilo's je ook verliest, je vrienden blijven je bestempelen als dik, lui en gulzig.
Dat blijkt uit een studie van de Manchester University, de University of Hawaii en de Monash University bij 273 vrijwilligers. Zij kregen foto's te zien van vijf 31-jarige vrouwen, samen met wat meer informatie over hun gewicht.


Vooroordelen

Eén vrouw was al haar hele leven slank, terwijl een andere al altijd met overgewicht kampte. De drie andere vrouwen waren vroeger dik, maar vielen ongeveer 30 kilo af tot een normaal gewicht.
Vervolgens werd aan de proefpersonen gevraagd om de vijf vrouwen te beoordelen op aantrekkelijkheid en te zeggen of ze hen al dan niet leuk vonden.

Obesitas-discriminatie
"Het stigma bij overgewicht is zodanig sterk dat het zelfs langer kan duren dan de obesitas zelf", zegt dr. Janet Latner van de University of Hawaii. 

"Veel mensen die als 'dik' beschouwd worden, worstelen tevergeefs met hun gewicht, enkel en alleen om te ontsnappen aan dat pijnlijke sociale stigma", vult dr. Kerry O'Brien van de Manchester University aan.

"Aangezien steeds meer mensen met dit negatieve vooroordeel te maken krijgen, moeten we onze aanpak van en kijk op gewicht en obesitas dringend veranderen", vindt zij. "We moeten komaf maken met die 'obesitas-discriminatie'."


De resultaten toonden aan dat de vrouwen die gewicht verloren als minder aantrekkelijk beschouwd werden als degene die altijd slank was. De proefpersonen maakten ook negatieve opmerkingen over de vrouwen en hadden vooroordelen. Zo noemden ze hen lui en gulzig.

Bron: Het laatste nieuws