Meer vet verbranden bij lage hartslag

Hardlopen wordt algemeen gezien als dé sport bij uitstek om af te vallen. Logisch, want het is laagdrempelig (iedereen kan er makkelijk en op eigen houtje mee beginnen) en is een goede manier om vet te verbranden. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je begint met hardlopen om af te slanken.

Lage hartslag
Je zult alleen afvallen als je gaat hardlopen op een lage hartslag, of beter gezegd: dan zul je het meeste resultaat boeken. Vetverbranding gebeurd namelijk op een lage hartfrequentie. Bij hogere hartslagen schakelt het lichaam over op calorieverbranding. Begin je dus direct als een bezetene te rennen en vliegt je hartslag de lucht in, dan zul je minder snel vet verbranden dan wanneer je rustig loopt. En zeg nou zelf, rustig hardlopen is toch ook veel lekkerder of niet?

Om dit te illustreren heb ik even een voorbeeld geleend van MedicineWoman, geplaatst op gezondenzo.net:
Bij stevig wandelen op een loopband gedurende 30 minuten, verbrand je 180 calorieën waarvan 108 calorieën aan vetverbranding
Bij hardlopen op een loopband gedurende 30 minuten, verbrand je 400 calorieën waarvan 120 calorieën aan vetverbranding

Je ziet dat stevig wandelen veel efficiënter is om vet te verbranden, bij hardlopen verbrand je welliswaar meer calorieën, maar deze worden ook aan je spieren onttrokken en dat wil je natuurlijk niet. Veel liever pak je je probleemzones gericht aan en dat gebeurd voornamelijk door vet te verbranden. Dus met lage hartfrequenties pak je veel gerichter je probleemzones aan.

Bovendien is het aan te bevelen om sowieso rustig te starten met lopen. Op deze manier voorkom je blessures aan spieren en gewrichten, en kan je lichaam rustig wennen aan de inspanning. Bovenal zal het veel motiverender werken als je iedere week iets harder kunt lopen en blessurevrij blijft. Op deze manier zul je dus op de langere termijn meer profijt van je inspanningen hebben.